İGTV Nedir Nasıl Kullanılır ?

İGTV Nedir Nasıl Kullanılır ?

IGTV , Instagram adlı sosyal ağ uygulamasının TikTok ve Youtube gibi video bazlı sosyal ağ uygulamalarıyla rekabet etmesi için kurulmuştur. Kullanıcıların Instagram’a daha uzun ve her bakımdan daha nitelikli videolar atabilmesini sağlar. IGTV sayesinde post olarak en fazla 1 dakikalık videolar paylaşılabilirken, IGTV kullanıcısına 1 saatlik videolar yükleme fırsatı sunar. Bu platformun amacı kullanıcıyı uygulamada daha fazla tutmak, uygulamanın kullanım süresini arttırmaktır. Burada daha çok film kesitleri, kısa metrajlı filmler, spor müsabakası özetleri gibi detaylı içeriklere yer verilir.

Hayatımıza 2018 senesinde gelen bu özellik, Instagram uygulamasının sosyal ağ yarışında geri kalmasının önüne geçmiştir.

IGTV ve Keşfet Algoritmasındaki Yeri
“Keşfet” sosyal ağ platformlarının temel yapıtaşlarından birisidir. Platformun daima güncel kalmasını sağlamayı başaran ve kullanıcıların uygulamayı kullanma süresini arttıran bir algoritmadır. Keşfet’in asıl amacı uygulamanın kullanım süresini arttırmak ve yeni içerikleri kullanıcının arayüzüne düşürmektir. Her sosyal ağ uygulaması gibi Instagram platformunun da bir “Keşfet” algoritması mevcuttur.

IGTV 2021 Pazarlama Kampanyasında Kullanma
Her platform kendi içeriklerine, gereksinimlerine ve de kitlesine göre bir keşfet algoritması oluşturur. Bu algoritmalar kendilerini düzenli olarak yeniler ve geliştirir. Instagram’ın keşfet algoritması, pazarlama stratejisine göre az takipçili ve farklı içeriklere sahip olan içerik üreticilerine önem verir. Eğer keşfette 10-15 dakikanın üzerinde gezinirseniz karşınıza daha az etkileşime sahip hesaplar çıkacaktır. Bu hesapların içerikleri genel itibari ile en temel akım içeriklerden farklıdır. Daha özgün fakat daha düşük kaliteye sahip videolardır.

Clickbait ve İçerik Dostu Politika
Az etkileşimli içerikler genel olarak en temel sayfaya düşmek için açıklama kısmına bol bol etiket atarlar. Bu etiketler genel olarak videonun içeriğiyle ilgili olsa da bazı içerik sahipleri farklı yollara başvurabilirler. İçerik sahipleri, videonun içeriğiyle alakasız gündemde olan etiketler atarlar. Böylece algoritmayı kandırıp daha fazla etkileşim kazanırlar. Buna internet dilinde “clickbait” denir. Bu teknik, ürün pazarlama için kullanılabilir. Yalnız uzun sürede kullanılması hesaba etkileşim bakımından ciddi zararlar verebilir. Üstelik bu tekniğin devamlı kullanılması, Instagram’ın İçerik Dostu Politikalarına aykırıdır. Instagram, hesabınıza bu nedenle kısıtlama getirebilir.

Etkileşim İçin IGTV Neden Önemlidir ?
IGTV’nin Instagram keşfet algoritmasında önemli bir yeri vardır. Sebebi ise IGTV’de etkileşim almak, post atarak etkileşim almaktan daha pratiktir. Bu şöyle açıklen temelbilir: Klasik bir Instagram videosunu açtığınız zaman, izlenme verisinin etkileşim olarak düşmesi için belirli bir süre gereklidir. Fakat IGTV’de bu durum farklıdır. Video en temel sayfanıza düştüğü anda izlenmiş olarak sayılır. Veri, siz içeriği açtığınız an etkileşim olarak sisteme düşer. Bu nedenle IGTV içerik üreticileri için değerlidir.

Sosyal Medyada Pazarlama
Sosyal platformlarda daima göz önünde bulunmak bir pazarlamacı için son derece önemlidir. Her zaman göz önünde bulunan pazarlamacı sürekli olarak büyür ve devamlı etkileşim alır. Böylece sunmuş olduğu ürün daima büyük kitlelere ulaşmaya devam eder. Büyük şirketler, alışılmış reklam tanıtımlardan daha çok; kitlelere hitap eden, belirli bir sosyal ağ gücüne sahip kişilerle işbirliği yapar. Buna örneğin Nike , Trendyol gibi şirketler örnek verilebilir.

IGTV’de Nasıl Pazarlama Yapılır ?
Sosyal medyada reklam tanıtım veren küçük pazarlamacılar için bu tip platformlar gayet işlevseldir. Instagram, yakın bir tarih boyunca uygulamaya “mağaza” sekmesi ekledi. Bu sekmede Instagramdaki butik sayfaları buraya ürünlerini yerleştirerek kullanıcılara kolaylık sağladı. “mağaza” seçeneğinin temel amacı, uygulamanın marketing kısmını güçlendirmek hemde bu işe yeni başlayacak girişimcileri diğer sosyal ağ platformlarından sıyırıp kendisine çekmek. Bunu ilk başta mağaza sekmesi açarak başlatan Instagram, daha sonra bunu IGTV videolarına mağaza linki koyarak devam etti. Bu link ekleme özelliği, gelişen butiklerin ve içerik üreticilerinin gelişmesinde büyük rol oynadı.